Angstgevoelens kunnen variëren van een gevoel van onrust, spanning en zenuwen, tot een heftige paniekaanval die zich kan uiten in hartkloppingen, druk op je borst, kortademigheid of hyperventileren, het zweet wat je uitbreekt, misselijkheid en hoofdpijn.

En als je dat een keer hebt meegemaakt word je vaak al onrustig als je alleen maar aan een soortgelijke situatie denkt. Op die manier word je natuurlijk enorm beperkt in je doen en laten en verspil je heel veel energie aan zorgen maken en omwegen zoeken.

Hoe ontstaat een angst of fobie

Jouw onderbewustzijn wil je altijd beschermen. Het in stand houden van het fysieke lichaam is namelijk één van de belangrijkste taken van jouw onderbewustzijn.

Maar het kan gebeuren dat dit beschermingsmechanisme een beetje te ver doordraaft en dat je angst voelt in bepaalde situaties waarvan je rationeel weet dat er geen direct gevaar is. Dit gevoel kan zich langzaam hebben opgebouwd over lange tijd, soms zelfs jaren, of is heel snel tijdens één enkele (angstaanjagende) gebeurtenis ontstaan.

De oorzaak van een angst of fobie kan een traumatische ervaring zijn, maar ook langdurige perioden van intense stress kunnen er voor zorgen dat je natuurlijke beschermingsmechanisme ineens beren op de weg gaat zien die er niet echt zijn. Maar een angst of fobie is een emotionele reactie die je (voornamelijk onderbewust) hebt geleerd. En omdat je hem hebt geleerd ben je ook in staat om iets nieuws te leren en anders te reageren.

We kunnen dit angstmechanisme namelijk weer omvormen. Je kunt dan weer reageren op een manier die gepast is en je niet van je vrijheid berooft. Maar omdat het mechanisme van die angst een automatische emotionele reactie is, moeten we de angst in je onderbewustzijn oplossen. Want daar komen je emoties, gewoonten en automatische reacties vandaan.

Ik maak daarbij gebruik van verschillende coachingstechnieken en therapieën, waaronder neurolinguïstisch programmeren (NLP) en hypnose coaching.

Welke angst het ook mag zijn waar je mee zit, met gerichte begeleiding en training is deze op te lossen, zodat je binnenkort met meer gemak en bewegingsvrijheid door het leven kunt.

Soorten angsten

  • Spinnen, honden, muisjes
  • Angst om in openbaar te spreken
  • Vliegangst
  • Examenvrees
Sluit Menu